Különbség=nem egyenlő

2009. szeptember 10., csütörtök dátum: 18:07


Differenciaspecifika... amely megkülönböztet kereket szögletestől és... ezer síkidomtól vagy síktalan idomtól, három dimenziótól, kilóktól, színektől. Itt kérnék elnézést a színtévesztőktől-vakoktól, magamtól! Minden esetre tudom, mit jelent a különbség. Zrínyi például kitört a várból, Dobó meg behúzta a hátsóját. Na ez különbség! És tudatlanul csak előbbit emeled hősi toposzokkal igazi magyar vitézzé, de ha ismered a végeredményt, ott koppan a gijjotin az önelégültséged nyakán. És ez az eszköz, hidd el, megpróbálja negyedszer is! Hunyadit is leszarta! (tudom, hogy az nem gijjotin volt, ne szólj bele!) Már éppen kelt volna fel az istenadta, hogy úgy tiszta szívből a hóhérja pofájába röhögjön..., de aztán hirtelen kicsusszant a dugó a konnektorból.

Apropó, konnektor... Ne higgyük, hogy ez a balfasz metafora teljesen képtelen volna abban az esetben is, ha szó szerint akarnád érteni a dolgokat! (kötözködni akarnál) Vigyorogva veregetlek vállon, akkumlátoros kutyákról kezdek neked hadoválni, még tragikus jövőképet is festek neked. "Röhögtél a Terminátor című film után, ugye?" Na, ne csodálkozz, ha majd fentről (vagy bárhonnan), az ükunokádat nézve azt látod, hogy morcosan, kisebb pofonokat alkalmazva küldi el a gyereket valami lény, melynek őrölten villog a ledje a homlokán. Ez valami olcsóbb fajta bébiszitter-gép lesz valószínű. Na akkor majd kétségbeesve rohanhatsz hozzám néhány felhőben (vagy akármiben) elbotolva, "hogy baszd meg, igazad volt!"
Persze ne így legyen! De ne azért ne így legyen, mert a felhők is kihalnak majd a világból, vagy lecsapolják őket, majd sörtablettával ízesítik azokat.
Persze utópia, de elképzelhető, hogy valami golyóálló, mégis élő lény (természetesen nem ember) ráborítja ezekre a varázslókra az asztalt. Majd ezek után kérdőre vonja őket, hogy "muszáj-e atomot bevetni a maradék szibériai farkasállomány ellen, mert megint felzabáltak egy házinyulat azok az állatok?" És ezek a jól öltözött urak megszeppenvén, remegő szájjal mondják majd, hogy "bizony, muszáj fiam, hiába vagy golyóálló, el tudjuk intézni, hogy te is elhunyj szép csendesen. Mondjuk bedarálunk, vagy valami!" És ígyrajtuk kívül senki nem jár jól, kivéve a sarki hentes, aki szép summát kap majd a melóért. A farkasoknak és a környéken élő táliboknak, vagy kiknek, már úgyis mindegy.
Rosszul vagyok magamtól! Miért töpreng egy magát bálnának képzelő törpe az Univerzumban a "Világról"? Szép réteket kell látni meg a Városligetet! Le kell ragadni a vadkacsákat szivató, távirányítós-motorcsónakos agyalágyultnál a tóparton! Mélyet kell slukkolni a saját mérgünkből, meg kell bontani egy aranyfácánt egy ripityára tört padon, meg kell számoli a zsebben lévő aprót, van-e még egy sörre való, majd ettől kell függővé tenni hazaérvén a beszámolónknál, hogy jó avagy rossz nap volt-e ez a mai!
Ami azonban még ennél is fontosabb, értelmesen kell bólogatni mondvacsinált tudományokat fejtegető szavakra, amely tudomány elemez, de a megoldást inkább az égbe dobja, mert az túl drága volna. "Isten megoldja!" Tán akkor is, ha meg sem próbáljuk... Csak elvégezzük a statisztikákat. Meg persze néha szörnyülködünk, meg olykor sajnálkozunk is, szidjuk a rendszert.
És persze, ami nem tanulság (ne keverd össze a dolgokat!), csak egyszerű tény: én is csak ember vagyok... sajnos. De most mennem kell bólogatni!

0 megjegyzés

Megjegyzés küldése